Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Denbigh Kalesi Ejderhası

Denbigh Kalesi, I. Edward'ın Galler Fethi sonrası bölge lordlarının hükmünü sağlamak için yaptırdığı bir kaleydi. Çeşitli sebeplerden yapımı 20-30 yıl süren kale 1310'lu yıllarda tamamlanmıştı. Yıllar geçtikçe el değiştiren kale Güllerin Savaşı, İngiliz İç Savaşı gibi olaylarda da kullanılmıştı. Bugün bu yazıyı yazmak isteme sebebimse kalenin tarihinden çok bir efsanesi: Söylentilere göre bir zamanlar bu kalede, her elinde 8 parmağı olan bir adam tarafından avlanmış bir ejderha yaşarmış...


Hatırlarsanız kalenin İngiliz İç Savaşı dönemlerinde (1642-1651) göz önüne bulunduğundan bahsetmiştik. Kral yanlıları tarafından tutulan bu kalede Rhug'lu William Salesbury'den bahsedilir. 6 ay boyunca savaşmış, kraldan bizzat yazılı bir karar gelene kadar teslim olmamıştır. Kimileri bu ejderha hikayesinin karakteri olarak Salesbury'i esas alır. Bazı kimseler için de karakter, yine Salesbury ailesinden Sir John Salusbury'dir. 

1520 – 1578 yılları arasında yaşamış John aynı zamanda Sion y Bodiau, John of Thumbs lakabıyla da bilinir. Çünkü söylentilere göre her elinde 8 parmağı, 2 baş parmağı vardır. Kendisinin de Denbigh Ejderini ö*ldüren korkusuz şövalye olduğu söylenir. Mezarı St Marcella's Kilise'sinde bulunan John'un mezar taşı üstünde, ayaklarının altında sadık bir tazı olduğuna inanılan bir hayvan şekli bulunur. Kimileri bunu avladığı ejderhaya yorar.

O zamanlar kasabanın üstüne çöken, gün içinde birkaç kez göklerde süzülen ve koyun, insan, sığır ne bulursa alıp götüren bir ejderhadan bahsedilirmiş. İnsanlar korkularından dışarı çıkamazlarmış. Kalenin ''Büyük Salon'unda'' uyuyan bu yaratık için bir çağrı yapılmış ve Sion y Bodiau bu çağrıya cevap vermiş.


Ellerine aldığı kılıç ve kalkan ile bir at üzerinde kaleye koşmaya başlamış. Saatlerce süren bir savaş olmuş. Evlerinden çıkamayan halk kılıcın pullar ile çarpışmasını, çıkan kıvılcımları duyuyor, ejdarhanın soluması ile kalenin etrafını aydınlatan ateşleri görüyormuş. Söylentilere göre şövalye fırsat kolladığı bir anda ejderin kanatları altındaki zayıf noktaya kılıcını geçirerek onu etkisiz hale getirmiş.

Kafasını kılıcına alarak tepeden kasabaya inen kahramanı, evlerinden korkuyla çıkan halk karşılamış. Kanlar içindeki şövalyeyi ve ejderin başını gören halk ''Din bych!'' (Ej!derha yok) diye bağırmaya başlamış. Kentin ismi de buradan gelmiş.

Kaynakça:

Instagram'da yazdığım eski bir yazıyı burada paylaşmak istedim, o dönemler kaynakça tutmadığım için ne yazık ki bu yazıda bu bölümü dolduramıyorum.
  • https://www.mythslegendsodditiesnorth-east-wales.co.uk/denbigh-dragon
  • https://www.mythslegendsodditiesnorth-east-wales.co.uk/st-marcella-s-church
  • https://www.historyofparliamentonline.org/volume/1509-1558/member/salusbury-john-i-1485-154749 

Resimler:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Luca_Signorelli_-_Sint_Joris_en_de_draak.jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castell_Dinbych,_Dinbych,_Sir_Ddinbych_(Denbigh_Castle,_Wales)_-_Grade_1_listed_15.jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_north_view_of_Denbigh_castle_(1130656).jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_North_View_of_Denbigh_Castle,_in_north_Wales_(1131965).jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DV405_no.131_Denbigh_Castle.png

  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Last_Crusader.jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._George_and_the_Dragon_-_Briton_Riviere.jpg


Yorumlar

Popüler Yayınlar