Ana içeriğe atla

Nitelikli

Kısa Büyü ve Gizem Tarihi, Kitap İncelemesi

Merhabalaar, yakın zamanda bitirdiğim bir kitabı, Alfred Thompson'un Kısa Büyü ve Gizem Tarihi eserini sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yazardan bahsedecek, sonra kitabın neler anlattığından söz edecek ve en son da kendi yorumlarımı paylaşarak bitireceğim yazıyı. Alfred Thompson'ın kim olduğunu araştırmama rağmen bulamadığımı söyleyerek başlamak istiyorum öncelikle. Gerçekten internette izine rastlayamadım. Kitabı yabancı satıcılarda da aradığım zaman baskılarına ve satışlarına denk geldim fakat hiçbiri beni yazarın kim olduğuna götürmedi. Bazı sitelerde kitabın sahibi olarak yanında birkaç isme daha denk geldim, bir tanesi Jan Van de Velde ki kendisi 17. yüzyılda yaşamış bir ressam olduğundan bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. İkinci ve daha olası isim ise editör olarak geçen Tarl Warwick. Kendisi bilinenen ve güvenilir bir sitede, online topluluklarda aktif ve bu tür konulara ilgili bir yazar ve çizer olarak tanımlanıyor ve buna benzer pek çok kitapta ismi bulunuyor. İ

I. Elizabeth'in Kurşun Beyazı Maskesi: Sonunu Getirmiş Olabilir mi?

I. Elizabeth, 7 Eylül 1533 – 24 Mart 1603 tarihleri arasında yaşamış ve 25 yaşından ölümüne kadar 45 sene boyunca İngiltere ve İrlanda'nın Kraliçesi olmuştu. Bakire Kraliçe olarak da bilinen, VIII. Henry'nin kızı olan Elizabeth'ın taht üzerindeki hakimiyeti kolay olmamıştı. Annesi i*dam edilmiş, kendisi gayrimeşru sayılmıştı. Babasının vasiyeti değişmiş, kendisinin taht üzerindeki hakkı fesh edilmişti. Fakat 1558 yılında tahta geçmiş, Tudors Hanedanı'nın son hükumdarı olmuştur. 

Ünvanına gelirsek, pek çok flörtü olduğu gözüne alınsa da Elizabeth hiçbir zaman evlenmemiş; beklentilerin aksine bir varis bırakmamıştır. Yazının konusu bu olmayacak ama söylemeden de geçmek istemiyorum, bu mevzu biraz tartışmaya açıktır. 


Bir kraliçenin; etrafında bu kadar kişi varken bir hamileliği gizleyemeyeceği düşüncesi hakim olsa da Robert Dudley isimli yardımcısının yatak odasını kendi odasının yanına aldırması, 2 yıl sonra -1561- da vücudunun şişmesine sebep olacak gizemli bir hastalık sebebiyle yatağa mahkum olması gibi garip bir tesadüf vardır. 

Daha da garip olanı, 1587'de Arthur Dudley isimli genç bir adam İspanyol sahillerinde yakalanmış; kendisinin Robert ve Elizabeth'in oğlu olduğunu iddia etmiştir. Arthur'un hikayesi muhafızları ikna etmemiş ama alınan mektuba göre de ''önemle muhafaza edilmesi gerektiği'' yazılmıştır. Tarihin sayfalarında Arthur ile ilgili başka bilgi yoktur. 

Gelelim konumuza: Belki siz de denk gelmişsinizdir, tablolarında genelde bol ''makyajlı'' yüzü ile resmedilen kraliçenin sonunun da bundan geldiği iddia edilir. Gerçekten de kullandığı kurşun ve sirke onu zehirlemiş miydi? Yoksa beyaz yüzü ve kırmızı peruğunun, doğal olmayan görüntüsünün arkasında başka bir şey mi vardı?


Aslında, 1562 yılında çiçek hastalığı geçirmişti. Bu durum ona ve cildine ağır zarar vermiş, kendisini peruk kullanmaya ve kozmetik ürünlere zorlamıştı. Saçları dökülüyor, cildinde ağır yaralar oluşuyordu. Aslında ilk başlarda bunu kabul etmemişti. Kendisi çiçek hastalığına yakalanmış olamazdı. Ona teşhisi koyan doktorları kovacak kadar da inatçıydı. Ama hastalık gün geçtikçe galip gelip onu yatakta bırakmaya zorladı. Tatlılara olan düşkünlüğü ve dişçi korkusu da ona yardımcı olmadı. Yabancı elçiler, konuştuğu zaman Kraliçe'yi anlayamacak hale gelmişlerdi. Boyalı ve onu genç gösteren portreler ikonlaşmaya başladı. Kraliçe güzelliğini geri kazanmalıydı.

''Venetian Ceruse'' denen potansiyel bir k*tili kullanmaya başladı. Opaklığı ve ciltte bıraktığı satensi etki ile bilinen ''kurşun beyazı'' daha sonraları birçok ülkede yasaklanacaktı. Su, sirke ve kurşun karışımı içeren bu beyazlatıcı; kurşun zehirlenmesine, cilt ve saç dökülmesine sebep oluyordu. Sonunun getiren şeyin bu olduğu da iddia ediliyordu. 


Kimi tarihçiler böyle bir madde kullandığını kanıtlayacak bile az şey olduğunu düşünüyorsa da kimilerince de başka kozmetik maddelerde de bulunabilecek civa, arsenik gibi maddelerin kraliçenin hayatına mal olduğuna inananlar vardı. Kullandığı tek şey beyazlatıcı da değildi.

Ağır metaller içerebileceğine inanılan, dudakları kırmızıya boyayan pigmentler kullanıyordu. Yaşlandıkça, yüzüne uyguladığı makyajlar da arttı. Makyaj yüzünü harap ediyor, yüzü harap oldukça daha çok makyaj yapıyordu. Olay sadece yaraları kapatmak değil, asil ve çarpıcı bir görünüm de yakalamaktı. Yani motivasyonu güçlüydü. 

Arkadaşlarının kayıplarının onu büyük depresyonlara soktuğu, sinirli ve asabi bir imaj çizdiği; hafıza kayıpları yaşayıp sindirim sistemi rahatısızlıklarından muzdarip olduğu not ediliyordu. Metal zehirlenmesinin bazı belirtilerini gösteriyordu. Ö*lümü hakkında başka iddialar da vardır. Yani belki de bu ''gençlik maskesi'' sonunu getirmedi, ama kesinlikle hayatı ona zehir etmiş olmalıydı.

Kaynakça:

  • https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/Elizabeth-I-Life-in-Portrait/
  • https://www.rmg.co.uk/stories/topics/little-known-or-unknown-facts-regarding-queen-elizabeth-death
  • https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/elizabeth-makeup-0016887
  • https://www.egypttoday.com/Article/4/116862/Was-Queen-Elizabeth-I-killed-by-her-toxic-makeup
  • https://www.mirror.co.uk/news/weird-news/deadly-make-up-regime-queen-24550328
  • https://libbyjanecharleston.medium.com/the-truth-behind-queen-elizabeths-white-clown-face-makeup-c0507a178bd5
  • https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/the-truth-behind-queen-elizabeths-white-clown-face-makeup/B7RMRFPX4IB7PUXEDFSLKU5IMQ/
  • https://slate.com/technology/2018/12/queen-elizabeth-makeup-margot-robbie-mary-queen-of-scots-real-story.html
  • https://people.com/royals/why-queen-elizabeth-i-caked-white-makeup/
  • https://www.quora.com/Was-Queen-Elizabeth-I-s-makeup-really-toxic
  • https://www.tudorsociety.com/the-death-of-elizabeth-i-and-possible-causes-of-death-by-alexander-taylor/
  • https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-I
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_I

Resimler: 

  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Darnley_stage_3.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elizabeth_I_in_coronation_robes.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nicholas_Hilliard_(called)_-_Portrait_of_Queen_Elizabeth_I_-_Google_Art_Project.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Elizabeth_I_(Armada_Portrait).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elizabeth_I_portrait,_Marcus_Gheeraerts_the_Younger_c.1595.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elizabeth-I-Allegorical-Po.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Workshop_of_Steven_van_der_Meulen_Elizabeth_I.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elizabeth_I_Unknown_Artist_1570s.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_of_Elizabeth_I_of_England_(1533%E2%80%931603),_by_British_School,_16th_century.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar