Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Amerika'nın İlk Sanat Akımı: Hudson Nehri Ekolü

Hudson Nehri Ekolü, 19. yüzyıl ortalarında Romantizm'den etkilenmiş bir takım Amerikan sanatçının oluşturduğu bir sanat hareketiydi ve bu Amerika'da bir ilkti. Sanatçılar Amerika'yı insanın doğa ile barış içinde yaşadığı bir ortam olarak tasvir eden pastoral resimler yapmışlardı.

Sanatçılar arasında inanç farklılıkları olsa da doğayı inandıkları Tanrı'nın bir yansıması olarak görüp resmetmişlerdi. Sanatçılar milliyetçilik, doğa ve mülkiyet temaları ile ön plana çıkmış, dönemin teknoloji ve gelişmelerine temkinli yaklaşmışlardı. 

Ekolün kurucusu genellikle, dönemin büyük Amerikan sanatçılarından Thomas Cole olarak kabul edildi. 1825 yılında Hudson nehri üzerine yaptığı bir buharlı gemi yolculuğu sonrasında akımın ilk eserlerini vermek adına yürüyüşler yapmıştı. 

1948'de hayata veda ettikten sonra akım, ikinci kuşak ressamlar tarafından devam ettirilmiş, kapsamı genişletişmişti. Bu ikinci kuşak ressamlar arasında Cole'un öğrencileri  Frederic Edwin Church , John Frederick Kensett ve Sanford Robinson Gifford gibi daha sonrasında Metropolitan Sanat Müzesi'nin kurucuları arasında yer alacak isimler de vardı. 


Eliza Pratt Greatorex, Julie Hart Beers, Susie M. Barstow gibi kadın sanatçılar da bu ekol ile ilişkilendirilmişti. Ekolün ismine ithaf edilmiş ilk eleştiriler aşağılayıcı olsa da çizilen ayrıntılı ve gerçekçi tablolar toplum içinde büyük yankı uyandırmış, popülerleşmişti.

Sanatçıların seyahetler ve uzun gözlemler sonucu bir araya getirdikleri tablolar insanlara yaşadıkları ülkenin sınır tanımayan, insana boyun eğmeyen vahşi doğasını hatırlıyordu. 

Bir zamanlar Amerika manzara resminin baskın liderliğini yapmış bu ekoldeki sanatçılar, ilgi alanlarına ve çizim tarzlarına göre de birbirinden ayrılıyor; ülkenin farklı yerlerini, farklı özelliklerini kendi tarzlarında resmediyordu. 

İnsan eli değmemiş bu bölgeler insanlar tarafından ülkenin vaat ettiği refahı ve sınırsız kaynağın bir simgesi olarak algılanıyordu. Avrupa'ya bir alternatif olarak ortaya çıkılmıştı.

Amerika'nın ilk yerli resmi okulu, ekolü olan bu sanat hareketi, Avrupa resim okullarından bağımsızlığı ve Amerikan milliyetçiliği ile de ön plandaydı. Mesela 1800'lerin sonlarına doğru akıma karşı azalmış olan ilgi, 1900'lerin başında Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar artmıştı.

Tabii ki aralarında Avrupa okullarında eğitim görmüş sanatçılar vardı. Hatta Claude Lorrain, J. M. W. Turner gibi Avrupalı ressamlar bir ilham kaynağı olarak da görülmüşlerdi fakat akım, Amerikan milliyetçiliğini benimsemişti. 


Kaynakça:

  • https://www.britannica.com/art/Hudson-River-school
  • https://www.metmuseum.org/toah/hd/hurs/hd_hurs.htm
  • https://www.istanbulsanatevi.com/resim-ekolleri/hudson-river-school-ve-temsilcileri/
  • https://www.theartstory.org/movement/hudson-river-school/
  • https://www.hudsonriverschool.org/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hudson_River_School
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Hudson_Nehri_Ekol%C3%BC

Resimler:

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaaterskill_Clove_by_Harriet_Cany_Peale_1858.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Icebergs_(Frederic_Edwin_Church),_1861_(color).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Artist_Sketching_at_Mount_Desert,_Maine,_by_Sanford_Robinson_Gifford,_1864-1865,_oil_on_canvas_-_National_Gallery_of_Art,_Washington_-_DSC00119.JPG
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanford_Robinson_Gifford_-_Twilight_in_the_Catskill_-_2007.178.1_-_Yale_University_Art_Gallery.jpgÜ
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cotopaxi_church.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Church_Heart_of_the_Andes.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cole_Thomas_The_Oxbow_(The_Connecticut_River_near_Northampton_1836).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomas_Cole_-_A_View_of_the_Two_Lakes_and_Mountain_House,_Catskill_Mountains,_Morning_(1844)_-_Google_Art_Project.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frederic_Edwin_Church_-_Niagara_Falls_-_WGA04867.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albert_Bierstadt_-_Among_the_Sierra_Nevada,_California_-_Google_Art_Project.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar