Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

İstanbul Harbiye Askeri Müzesi Gezi Yazısı

Yakın dönemde İstanbul'a yaptığım bir gezide Harbiye Askeri Müzesi'ni izyaret etme imkanı buldum. Özellikle savaş tarihi, Türk savaş tarihi, Türk tarihi gibi temalara özel merakı olanlar, bu konular ile ilgilenenlerin tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum, ilk söylemem gereken bu. Gerçekten zengin ve köklü bir içerik sunduğunu da söylemeliyim. Unutmadan ekleyeyim, günün belli saatlerinde Dünya'nın en eski askeri bandosunun, Mehter takımının yaptığı gösteriyi de izleyebilirsiniz.

Başlangıçta ilk Türk devletlerinden sahnelerin, resimlerin, heykellerin ve anlatıların olduğu bölümlerden geçiyorsunuz. Sonra çeşitli salonlara ve sergilere ayrılan müzede Dünya Savaşları, Kore Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Türklerin Anadoluya Geçişi, Atatürk, Meşrutiyet, Osmanlı'nın Kuruluş Dönemi, Savunma Silahları, Saldırı Silahları, Top - Tüfek - Yay gibi atmalı silahlar vb. pek çok konuya yer veriliyor. 

Söylediğim gibi özellikle Türk tarihi (kökenler, devletler, osmanlı ve cumhuriyet dönemi...) ve Savaş tarihi (en başları olmasa da Türk devletlerinin tarihten bu yana kullandığı silahlar vb.) meraklıları için gerçekten zengin içeriği ile tatmin edecek bir gezi imkanı sunan bu müzeyi sizlere bir de ben sunayım istedim.


Gelin çektiğim fotoğraflara birlikte bakalım, özellikle Avrupai miğferlerin sergilendiği bölüm benim çok hoşuma gitmişti. Belirteyim istedim. Pek çok fotoğraf çektim fakat sizleri de sıkmamak adına göz alıcıları burada paylaşmaya çalışıyorum, iyi gezmeler :D








Kaynakça ve İleri Okuma:

https://turkishmuseums.com/museum/detail/22335-istanbul-harbiye-askeri-muzesi/22335/1

https://istanbulturistrehberi.com/harbiye-askeri-muzesi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Asker%C3%AE_M%C3%BCze_(%C4%B0stanbul)

Resimler:

Gördüğünüz fotoğrafların hepsini kendi ziyaretim sırasında çektim. Kullanmak isterseniz önce iletişime geçmeniz rica olunur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar