Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Eskiçağ Medeniyetleri Tarihi, Kitap İncelemesi

Prof. Dr. Ekrem Memiş'in gerçekten büyük bir bilgi birikimi içerenj ve dolu bir kaynakça ile yazdığı bu kitap özellikle eski çağ, antik çağ ile ilgilenenler için olmaz olmaz, okunması gereken bir kitap niteliği taşıyor bence. Önce içeriğinden bahsetmek gerekirse eski Mezopotamya, Mısır, Anadolu, İran, Doğu Akdeniz, Ege ve Yunan, Roma, Çin, Hint  ve Türk milletlerinden, tarihlerinden bahsediliyor kitapta. 


Sadece tarihleri de değil, coğrafyaları, kültürleri, dilleri, hukukları, sosyal hayatları, ekonomileri ve yönetimleri, dini hayatları ve sanatları da ele alınıyor. 

Yani kitap sadece askeri veya sadece sosyal, sadece siyasal bir tarih anlatmakla kalmayıp medeniyetleri her açıdan ele alabilmenize olanak sağlıyor. Günümüz medeniyetinin, antik medeniyetler üzerine inşaa edildiğini ve bu medeniyetlere çok şey borçlu olduğunu söyleyen yazar tıp, coğrafya, matematik, dil, sanat gibi konularda da bunun örneğini sürekli veriyor. Dünyanın bugünkü seviyesini anlayabilmek için, eskiçağ medeniyetlerini de anlamak gerektiğini söylüyor. 

''Eski Doğu dünyasında gerçekleştirilen her yenilik, ticari ve kültürel münasebetler çevresinde Eski Batı'ya aktarılmıştır. Eski Batı da bugünkü mpdern dünya medeniyetine rehberlik etmiştir.'' Bu söz ile de kitapta doğu-batı medeniyetleri ve günümüz-eskiçağ medeniyetleri arasında nasıl bir bakış açısı sergilendiğini görebilirsiniz. 

Ben kitabı ne yazık ki bir bütünlük içinde okuyamadım ve uzun bir zamana dağıtarak okumam gerekti ama kesinlikle anlaşılır, bu akademik seviye bilgilere rağmen herkese hitap edecek, sıkmadan okunabilecek bir kitap. Bu kitabın eskiçağ medeniyetleri hakkında ayrıntılı ve yeterli bilgi barındırdığını, bu bilgi yüküne rağmen inanılmaz akıcı ve kolay anlaşılır bir dili olduğunu ve ilgililerin okuması gerektiğini düşünüyor, iyi okumalar diliyorum.


Kaynakça ve İleri Okuma:

MEMİŞ, Ekrem, Eskiçağ Medeniyetleri Tarihi, 1. Baskı, Ekin Kitabevi, Ankara, 2006

Resimler:

https://i.dr.com.tr/cache/500x400-0/originals/0000000266992-1.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plaza_Italia,_SPQR%3DSenatus_Populusque_Romanus_(2011_01)_-_panoramio.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hitit_sfenksi.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Froohar.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Temple_of_Isis_from_Philae,_Ancient_Egypt,_Lake_Nasser,_Egypt.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Temple_of_Isis_from_Philae,_Ancient_Egypt,_Lake_Nasser,_Egypt.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sumerian_proverbs_Ashmolean_1922-179.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ancient_artworks.png

Yorumlar

Popüler Yayınlar