Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar: Roma, Kitap İncelemesi

Merhabalar, bugün sizlere yakın zamanda okuduğum Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar: Roma kitabından bahsetmek istiyorum. Yazar Ahmet Seyrek'in yazdığıu bu kitap adından da anlaşıldığı üzere bir seriye ait. Serinin diğer kitaplarında Vikingler, Mayalar, İnkalar gibi medeniyetlerde anlatılıyor, meraklısına duyurmuş olup incelemeye geçeyim:

Kitap yaklaşık 150 sayfa ve Roma tarihine geçmeden önce birkaç sayfada taş devrinden, Roma'dan çok daha önce bu bölgede bulunan kültürden bahsederek başlıyor. Etrüskler, Roma'nın Kuruluş Efsanesi derken Cumhuriyet Dönemi ile devam ediyor. Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitap yüzeysel bir kitap olarak kurgulanmış, daha fazlasını vaad etmediğini düşünerek bu konuda eleştirmenin haksız olacağını düşünmeme rağmen bir yerin de altını çizmem gerekiyor: 

Cumhuriyet dönemi, kültür, sosyal yaşam, plep - patrici ayrımı, köle isyanları, Samnitler, Pön Savaşları, Reform hareketleri gibi gerçekten güzel ve hafifçe detaylı bir şekilde işlenip okuyuca giriş mahiyetinde bilgileri verebilse de Sulla döneminden başlayarak tarih akışı hızlanıyor kitapta. 


Jül Sezar'ın devri özet bilgiler ile geçiliyor. Bir sayfanın başında doğan Sezar, diğer sayfanın ortalarında senato tarafından su*kaste uğruyor. Aynı şekilde İmparatorluk devri de özet şeklinde veriliyor ve Roma tarihi burada bitiyor. Octavius'tan sonrası anlatılmıyor. Fakat kitap devam ediyor ve Roma dinlerinden bahsediyor ki buranın da altını çizmek isterim, kesinlikle güzel bir giriş yapıyor konuya. 


Kısaca toparlamam gerekirse; kitap Roma'nın başlangıcından İmparatorluk devrine kadar olup bitenleri öğrenmek isteyenler için *giriş* seviyesinde bilgiler içeriyor ve tatmin edecek ayrıntılara girmenize de yardımcı oluyor. Sulla, Pompey gibi karakter bazlı gitmek isterseniz daha yetkin kitaplar bulabileceğinizi; Sezar ve Augustus gibi karakterler içinse başka bir 'giriş' kitabı bulmanız gerektiğini düşünüyorum. 
,

Roma'nın siyasi yapısını, yönetimi, senatoyu biraz güç anlattığını hissettim. Biliyormuşsunuz gibi sıralıyor çünkü terimleri fakat sosyal yapısı, reformlar ve mücadeleler için güzel bir giriş kitabı olabilir. Aynı şekilde Roma dini ve gizemli inançlar için de tatmin edici bilgiler sunuyor. İyi okumalar dilerim. 

Kaynakça:

SEYREK, Ahmet, Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar: Roma, 2. Basım, Maviçatı Yayınları, 2019

Resimler:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bas_relief_from_Arch_of_Marcus_Aurelius_showing_sacrifice.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Augustus_of_Prima_Porta_(inv._2290).jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Julius_Caesar_Coustou_Louvre_MR1798.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vincenzo_Camuccini,_The_Death_of_Julius_Caesar_(detail).jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cicero_Denounces_Catiline_in_the_Roman_Senate_by_Cesare_Maccari.png

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Etruscan_civilization_map.png

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarcofago_dio_portonaccio,_03.JPG

https://www.kitapyurdu.com/kitap/roma-medeniyetlere-yon-veren-uygarliklar/434052.html



Yorumlar

Popüler Yayınlar