Ana içeriğe atla

Nitelikli

Kısa Büyü ve Gizem Tarihi, Kitap İncelemesi

Merhabalaar, yakın zamanda bitirdiğim bir kitabı, Alfred Thompson'un Kısa Büyü ve Gizem Tarihi eserini sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yazardan bahsedecek, sonra kitabın neler anlattığından söz edecek ve en son da kendi yorumlarımı paylaşarak bitireceğim yazıyı. Alfred Thompson'ın kim olduğunu araştırmama rağmen bulamadığımı söyleyerek başlamak istiyorum öncelikle. Gerçekten internette izine rastlayamadım. Kitabı yabancı satıcılarda da aradığım zaman baskılarına ve satışlarına denk geldim fakat hiçbiri beni yazarın kim olduğuna götürmedi. Bazı sitelerde kitabın sahibi olarak yanında birkaç isme daha denk geldim, bir tanesi Jan Van de Velde ki kendisi 17. yüzyılda yaşamış bir ressam olduğundan bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. İkinci ve daha olası isim ise editör olarak geçen Tarl Warwick. Kendisi bilinenen ve güvenilir bir sitede, online topluluklarda aktif ve bu tür konulara ilgili bir yazar ve çizer olarak tanımlanıyor ve buna benzer pek çok kitapta ismi bulunuyor. İ

100 Soruda Fransız İhtilali, Kitap İncelemesi

Merhabalar, Murat Sarıca'nın kaleme aldığı 100 Soruda Fransız İhtilali kitabını bitirdim ve en kısa sürede incelemesini yazayım dedim. Öncelikle yazarımız Murat Sarıca'nın hukuk mezunu olduğunu ve siyasal tarih dersleri veren bir hoca olduğunu söylemekte yarar var zira kitabın genel işleyişine çok büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum bu durumun. Şimdi kitaba geçelim:

İsminden de anlayabileceğiniz gibi gayet basit ve düzenli bir şekilde, 100 soru üzerinden Fransız İhtilali anlatılıyor bu kitapta. İhtilal nedir? İhtilalden önce Fransız toplumu nasıldı? Bu toplumda burjuvazinin, ruhban sınıfın ve halkın rolü neydi? Aydınlanma felsefesi nedir? gibi temel sorulardan başlayıp gittikçe dallanıp budaklanıyor konu. Özellikle ihtilalin ne olduğu ve bu ihtilale zemin hazırlayan şartları anlamak açısından çok yararlı buluyorum ben bu eseri. 

Fakat ne zamanki ihtilalin içine giriyor, işler biraz karmaşıklaşmaya başlıyor fikrimce. İsimler, isimlerin temsil ettiği görüşler, bu görüşleri esas alan gruplar, bu grupların meclislerdeki yerleri ve bu meclisin ihtilal ile ilişkisi... Tek seferde tüm konuya hakim oldurabilecek bir kitap olabilir fakat yoğun bir dönemde roman okur gibi okunursa tüm bu isimlerin ve görüşlerin birbirlerine gireceği kanaatindeyim. Belirtmiş olayım.

İhtilale zemin hazırlayan süreç, ortaçağdaki yönetici ve halk ilişkisi; burjuva, ruhban sınıf, aristokrasi, monarşi ve tüm bunların yanında çeşitli isimlendirmelere-sınıflandırmalara maruz kalmış halk bu kitapta çok detaylı bir şekilde işleniyor; özellikle sosyal yapı ile ilgilenen kimseler için güzel bir seçim olabilir fakat dediğim gibi işin siyasi tarih kısmı biraz yorucu kalıyor. 

Benim elimde sanıyorum ki 1970 basımı eski bir örneği var sahaftan aldığım fakat yakın zamanda da tekrar basılmış bir kitap; aynı şekilde eski basımlarını da pek çok sahaftan temin etmek mümkün gibi duruyor bu sebeple paylaşmaya değer gördüm. İyi okumalar dilerim.

Resimler:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prise_de_la_Bastille.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Le_Serment_du_Jeu_de_paume.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bouchot_-_Le_general_Bonaparte_au_Conseil_des_Cinq-Cents.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anonymous_-_Prise_de_la_Bastille.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Federation.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar