Ana içeriğe atla

Nitelikli

Kısa Büyü ve Gizem Tarihi, Kitap İncelemesi

Merhabalaar, yakın zamanda bitirdiğim bir kitabı, Alfred Thompson'un Kısa Büyü ve Gizem Tarihi eserini sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yazardan bahsedecek, sonra kitabın neler anlattığından söz edecek ve en son da kendi yorumlarımı paylaşarak bitireceğim yazıyı. Alfred Thompson'ın kim olduğunu araştırmama rağmen bulamadığımı söyleyerek başlamak istiyorum öncelikle. Gerçekten internette izine rastlayamadım. Kitabı yabancı satıcılarda da aradığım zaman baskılarına ve satışlarına denk geldim fakat hiçbiri beni yazarın kim olduğuna götürmedi. Bazı sitelerde kitabın sahibi olarak yanında birkaç isme daha denk geldim, bir tanesi Jan Van de Velde ki kendisi 17. yüzyılda yaşamış bir ressam olduğundan bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. İkinci ve daha olası isim ise editör olarak geçen Tarl Warwick. Kendisi bilinenen ve güvenilir bir sitede, online topluluklarda aktif ve bu tür konulara ilgili bir yazar ve çizer olarak tanımlanıyor ve buna benzer pek çok kitapta ismi bulunuyor. İ

Sadakatsiz Çiftlerin Testi: Bocca della Verita, Gerçeğin Maskesi

Bocca della Verita, Gerçeğin Ağzı olarak da çevirebileceğimiz 1300 kilogram ağırlığında mermer bir maskedir. Orta çağ erfsanelerine göre elini maskenin ağzına koyan bir kişi yalancıysa, maske kişinin elini ısırır. Maskenin konu edindiği ünlü bir efsane bulunur: Sadakatsiz Eş Hikayesi.

Bu hikayeye göre komşular bir kadının, kocası şehirdışında iken başka bir erkek tarafından sürekli ziyaret edildiklerine şahit olmuşlar. Bunu kocasına anlatmışlar ve adam, karısından olayı açıklamasını istemiş. Masumiyetini kanıtlamak için ''maskede'' test edilmeyi kabul etmiş. İnanışa göre gerçeğin ağzı olarak da bilinen bu maske, yalancıların ellerini alırmış. Kocası bu isteği kabul ederek komşulardan da kadına bir hak daha vermelerini istemiş.


Test günü geldiğinde, görünüşe göre deli olan genç bir adam, neler olduğunu anlamak için kalabalığın etrafında dolaşıyormuş. Elini maskeye koymadan hemen önce kadına ulaşmış, sarılmış ve onu dudaklarından öpmüş, sonunda anlamsız sözler söyleyerek oradan uzaklaşmış. 

Halk şaşırmış ve adamı, sadece bir deli olduğunu düşünerek uzaklaştırmışlar. Kaos sona erdikten sonra kadın büyük taşın önüne gelmiş. Kocası ve biraz önce kendisini öpen çılgın genç dışında hiçbir erkeğin onu hayatı boyunca öpmediğini, kucaklamadığını söyleyerek elini maskenin ağzına götürmüş. Maske kadının eline hiçbir şey yapmamış, kocası da kadına inanmış. Fakat efsaneye göre o deli adam, hali hazırda kadının kocasını aldattığı genç imiş. Maske kadını masum göstersin diye, bir oyun oynanmış ve maske kandırılmış. 

Bu mermer plağın aslında kanalizasyon sistemi içinde kullanıldığı düşünülmektedir. Bir drenaj kapağı veya kurbanların kanlarının akıtıldığı bir disk olduğu öne sürülür. Roma'da bulunan ''Santa Maria in Cosmedin'' kilisesinde bulunan bu mermer plak bir efsaneye göre 7. yüzyıl bilginlerinden Virgilius Maro Grammaticus tarafından, birbirlerinden şüphe eden evli çiftler için tasarlanmıştı.

11. yüzyılda Roma'ya gidenler için yazılmış gezi rehberlerinde, 12. yüzyılda; Roma İmparatoru Julianus hakkında yazılmış bir Alman metninde ve 15. yüzyılda yaşamış İtalyan seyyahların anlatılarında bu taşa yapılan atıflara rastlanılmıştır. Tabii bu efsanelere şüpheci bakışlar, geçmiş yüzyıllarda da var olmuştur: 1670 yılında gezgin Richard Lassels maske hakkında ''Gerçeğin gürültülü olabileceğini, fakat gürültü olan herkesin gerçeği konuşmayacağını da bilmeli.'' diyerek güzel bir anekdot bırakmıştır tarihe.

Ben efsanelerin ve hikayelerin, insanları kandıracak ''satma aletleri'' olmasından ziyade eğlendirici olduklarını düşündüğümdeni bu hikayeyi severek anlatacağım. Günümüzde de pek çok turist, ne için yapıldığı konusunda hemfikir olamasak da bu masketyi büyük bir ilgi ile ziyaret etmektedir.

Kaynakça ve İleri Okuma:

  • https://www.througheternity.com/en/blog/things-to-do/bocca-della-verita-online-guide.html#
  • https://www.romehints.com/en/All-the-legends-about-the-Bocca-della-Verita/
  • https://www.turismoroma.it/it/luoghi/bocca-della-verit%C3%A0
  • https://www.quartahospitalityinrome.com/en/The-true-story-of-the-Bocca-della-Verita/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bocca_della_Verit%C3%A0
  • https://it.wikipedia.org/wiki/Bocca_della_Verit%C3%A0
  • https://kursatsertturk.wordpress.com/2019/12/31/gercegin-agzi-la-bocca-della-verita/

Resimler:

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bocca_della_Verit%C3%A0.png
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roma-_Bocca_della_Verit%C3%A0_-_52347330118.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roma-bocca_della_verit%C3%A0.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrouw_verklaart_onder_ede_haar_onschuld_Mond_van_de_Waarheid_Bocca_della_Verit%C3%A0,_RP-P-H-Z-66.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lucas_Cranach_d.%C3%84._-_Bocca_della_Verit%C3%A0_(Germanisches_Nationalmuseum).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blanchard.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Germania,_bocca_della_verit%C3%A0,_1550_ca..JPG
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bocca_Della_Verita.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar