Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Hayır Mısır Değil, Bunlar Nubian Piramitleri!

Nubian veya Meravi piramitleri, günümüz Sudan sınırlarında kalan; bir zamanlar deniz kavimlerinin göçü ile Mısır'dan ayrılmış Kuş Krallığı'nın başkenti olan Meroe antik kentinde bulunan piramitlerdir. Kent ismini, pers kralı Cambyses'in kız kardeşini onurlandırmak adına şehre ismini vermesi ile almıştır. Bir zamanlar çevresinde bir nehir de olduğu için ada diyebileceğimiz Meroe, siyahi firavunlar olarak adlandırılan kuş krallığı hükumdarlarının son başkanti idi. Milattan sonra dördüncü yüzyıla doğru aksum krallığı tarafından yıkıldı. Piramitler, farklı zamanlarda farklı bölgelerde inşa edilmiştir ve günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadırlar.


Nil Vadisinde 1100 yıl hüküm sürmüş Kuş veya Kuşit Krallığının yöneticileri tarafından yapılan bu piramitlerin sayısı 255'tir. Yani Sudan, piramitleri ile ünlü Mısır'dan daha çok piramit bulundurur. Ve ilginçtir ki Mısırlılar'ın mezarlarını anıtsal piramitler şeklinde yapmaktan vazgeçtikleri zamanlarda, onların kültürlerinden etkilenerek bu piramitleri inşa etmeye başlamışlardır. Fakat Meravi piramitlerinin, Mısır'dakilerden daha eski olduğunu söyleyen tarihçiler de vardır.



Kullanım amaçları Mısır'dakiler ile aynıdır. Mezarlık olarak kullanılan bu piramitlerde oklar, yaylar, at koşum takımları, çömlekler, camlar da bulunmuştur. Çevresindeki uygarlıklar ile ticaret yaptıkları doğrulanmıştır. Roma İmparatorluğu'nun etkisi bu kazılarda bulunan imparator Augustus büstü ile hissedilebilir.


Güneşin doğuşunu karşılarına alarak doğuya yönelen kapıları ile piramitler boyut olarak Mısır'dakilerden küçüktür. İlk kez milattan önce 8. yüzyıl civarlarında inşa edilmiş piramitlerden ayakta kalanların sayısı, Mısır'dakilerin iki katıdır. Fiziksel ve mimari olarak da farklılık gösterirler.


Afrika'nın ücra bir köşesinde kalmış olsa da özellikle Napolyon'un Mısır seferinden sonra bu tarafa ilgiler arttıkça, senelerce gizli kalmış bu piramitler de dikkat çekmeye başlamıştır. Zamanın etkisi ile yıprananlar yanında piramitlerin bazıları da hazine avcılığı amacı ile soyulmuş ve yıkılmıştır.

Kaynakça: Instagram'da yazdığım eski bir yazıyı burada paylaşmak istedim, o dönemler kaynakça tutmadığım için ne yazık ki bu yazıda bu bölümü dolduramıyorum.

Resimler:

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sudan,_Nubian_pyramids_(31188394860).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sudan,_Nubian_pyramids_(31522670076).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_earth_and_its_inhabitants_(1886)_(20503730424).jpg
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:A_great_pyramid_at_Meroe_in_1821.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Augustus.JPG

Yorumlar

Popüler Yayınlar