Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı. 

Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim.

Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı. 


Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir ansiklopedi veya ilginç bilgiler atlası özelliği taşıyor. Savaş, evlilik, hak ve adalet, tıp gibi başlıklar altında geçmişten günümüze ulaşmış garip ve ilginç tarihi bilgileri bizlere veriyor. Kısa kısa, öncesi ve sonrası anlatılmayan bu tarihi olayların bir diğer üzücü yanı da, kaynakça olmadan veriliyor olmaları aslında. 1900'lerin başında yazılmış bir kitaptan fazlasını mı bekliyorum bilmiyorum ama okuduğum bazı bilgileri biraz daha açmak, araştırmak isterdim ben. Yine de elimizin altında bir internet var, araştırmalarımı biraz daha dolaylı yoldan yine yapabiliyorum diyebilirim. 

Belki de yazarın memleketinden olacak, Almanya'da geçen veyahut Almanya'yı ilgilendiren birçoğu bilginin daha samimi ve gerçekçi yansıtıldığını fark ettim kitabı okurken, belki de garip bir çıkarımdı bu. Bu sebeple burada da paylaşmak istedim. Kitap hakkında da düşündüklerimi yazıp bitireyim:

Öncelikle kitabın kısa ve öz oluşu hoşuma gitti, ama bir yerden sonra hiçbir girişi veya hikayesi olmadan; ardı ardına bilgi veren bir öğretmeni dinliyor gibi hissettirmesi de biraz yorucuydu açıkçası. Zaten yeterince teorik bilgi ile dolan bendeniz kitabı okurken kaybolmaya başladım satırlar arasında. Antik zamanlara ve 1700-1800'lere de değinmesine rağmen kitabın ağırlıkla orta çağ hakkında bilgiler verdiğini de söylemeliyim. Gerçekten ilginç ve daha önce duymadığım çok şey okudum bu kitapta. Gerçekten bir şeyler kattı bana, araştırmalarımı yapıp sizlere sunabileceğim de pek çok hikaye ile karşılaştım. 

Tabii bir ansiklopedi şeklinde yazıldığı için yoruma pek yer kalmıyor, ne kadar kaynakçasız dahi olsa hap bilgi şeklinde tarih okumak isteyenler için güzel olabilecektir. Bir tabir vardı hatta, şey; ''ortamlarda satılacak bilgiler.'' Tam buna uygun sanki. İyi okumalar dilerim.

Resimler:

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vincenzo_Camuccini_-_La_morte_di_Cesare.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Benjamin_West_005.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jacques-Louis_David_006.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Karl_Brullov_-_The_Last_Day_of_Pompeii_-_Google_Art_Project.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:David_-_The_Death_of_Socrates.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Jacques-Louis_David_-_Oath_of_the_Horatii_-_Google_Art_Project.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar