Ana içeriğe atla

Nitelikli

SPQR: Antik Roma Tarihi, Kitap İncelemesi

Merhabalaar! Yine bir kitap incelemesi ile karşınızdayım. Bu yazıdaki kitabımız büyük bir umutla okusam da beklentilerimin tam da karşılanmadığı; belki de Roma denir denmez karşınıza çıkacak ilk kitap: Mary Beard'ın SPQR: Antik Roma Tarihi kitabı. Gelin beraber inceleyelim! Baştan söyleyeyim, Roma tarihini okumaya bu kitap ile başlamayın! Öncelikle, Mary Beard'i tanıyalım. Kendisi özellikle Antik Roma alanında uzmanlaşmış bir ''classicist''. Yani klasik dönem ile uğraşan biri. Edebiyatı, medeniyeti, sanatı, dili... genel anlamıyla. Benim de sahip olmak istediğim ünvanlardan biri bu kesinlikle :D Beard hanım uzun yıllar çeşitli üniversitelerde eğitiimler görmüş ve eğitimler vermiş birisi. On İki Sezar, Kadın ve İktidar gibi kitapları da Türkçe'ye kazandırıldı. Bunlar dışında da İngilizce olarak Roma hakkında yazdığı pek çok kitap bulunuyor. Feminist düşünceleri ve aksiyonları ile tanındığını da söyleyelim, kendisi zamanında eğitim veren nadir hocalardan.  Gel...

Orta Avrupa Gezim - Budapeşte Gezilecek Yerler

Merhabaaa, serüvenimin üçüncü şehriyle devam ediyoruz, durağımız Budapeşte! Şehirleri kısa kısa tanıtmak da isterdim fakat koca bir şehri kısa bir araştırma ile tanıtmaya çalışarak onlara haksızlık yapmak istemiyorum. O yüzden sadece gözüme çarpan ve gitmişken keisnlikle görmeniz gereken yerlerden bahsedeceğim. Buralardan bahsederken de tarihlerine değinmeye çalışacağım zaten; umarım yardımcı olur!

Budapeşte, yaklaşık 2 milyonluk nüfusu ile Macaristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Tarihi Kelt'lere ve onlardan sonra Romalılara kadar uzanan kent; 1526 yılında Mohaç Savaşı sonrası Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Yaklaşık 150 sene boyunca Türkler tarafından yönetilmişti. 

Budapeşte, 1873 yılında komşu bölgeler olan Pest, Buda and Óbuda isimli 3 şehrin birleştirilmesi ile oluşturulmuştu. Buda ve Peşte arasındaki ilk kalıcı köprü olan Széchenyi Zincir Köprüsü de 1849'da tamamlanmıştı. 

Şimdi gelelim listemize;

1. Macaristan Parlamento Binası

Birinci sıraya Kale tarafını mı vermeli yoksa Parlamento Binası mı belki tartışılır ama ben kesinlikle Parlamento Binası'nı koyuyorum. Budapeşte'nin simge yapılarından biri. 1902 yılında açılan bu bina Neo-Gotik tarzda yapılmıştır. Yukarıda da bahsettiğim gibi, 1873 yılında birleşen şehirler ile Budapeşte'nin yeni bir parlamento binası ihtiyacı doğmuş bu sebeple bir yarışma yapılmıştı. Yarışmada galip gelen  Imre Steindl'ın eseri bu bina oldu. 

Yarışmadaki diğer birkaç plan da daha sonraları müzelerde ve bakanlık binalarında kullanılmıştı. Steindl'ın eserinin galip gelmesinin ardında, Neo-Gotik tasarımın Batı'ya dönük gözükmesi ve Macaristan'ın da bu imajı taşımasının istenmesiydi.

Burada küçük bir dipnot da ekleyeyim, Budapeşte kesinlikle tekne turu yapılabilecek ve buna değecek bir şehir, binayı Tuna nehrinden görmek de inanılmaz!

2. Buda Kalesi 

Şimdi burada şunu bir açıklağa kavuşturalım; Buda Kalesi bizim orta çağ filmlerinden alışık olduğumuz surları ve kapıları olan bir kale gibi gözükmüyor günümüzde. İçerisi binalar ve yerleşkeler ile dolu bir kompleks halini almış; Prag'daki kale gibi fakat bu sefer durum çok daha farklıydı. 

Devlet daireleri, otobüs yolları ve restoranları ile kale aslında şehirden hiç de ayrı bir unsur gibi durmuyor. Bu sebeple kaleye bir kez çıktığınızda; geri inmeyin! Ahaha ben kalenin bittiğini düşünerek indim ve Balıkçı Tabyası tarafında tüm o yokuşu tekrar çıkmam gerekirdi. Hepsi tek bir kompleks içinde yer alıyorlar ve kale bitip şehir başlıyormuş gibi gözükse dahi yolu takip etmeye devam edin. 


3. Balıkçı Tabyası

Buda Kalesi kompleksinin içinde yer alan bu Neoromanesk yapının inşaası 1851 senesinde bitmişti. Yapının barındırdığı yedi yüksek taş kulesi, 895'te Macaristan'ı kuran Macarların yedi şefini sembolize ediyor. Peki ismi nereden geliyor?

Yapının temellerinin 1700'lü yıllarda kale surları ile beraber atıldığını düşünülüyor, bu taraftaki surların da o dönem bölgede yaşayan balıkçılar locasının korumasında olduğuna inanılıyor. Bu surların altında yaşayan balıkçılar olduğundan da bu tarafa ''Balıkçılar Köyü'' dendiği düşünülüyor hatta. 

4. Matthias Kilisesi


Bu bölgede inşaa edilen ilk yapının, Romanesk tarzda 1015 yılında yapıldığına dair kayıtlar bulunmaktadır. Şu an gördüğümüz yapı ise Gotik tarzda, 14. yüzyılın ikinci yarısında yapılmaya başlanmıştır. Bu yapı ile ilgili şöyle bir hikaye anlatılır:

Budapeşte Osmanlı yönetimi altındayken, 1686'da Haçlı Birlikleri şehri kuşatır. O dönemlerde yapı, bir duvarını Türkler tarafından inşaa edilmiş bir cami ile paylaşmaktadır. Yapılan top atışları sonucunda bu duvar çökmüş, duvarın arkasından bir Meryem Ana heykeli çıkmıştır. Bunu gören Müslüman Türklerin morallerinin bozulduğu ve şehrin aynı gün düştüğü söylenir. 

5. Aziz Stefan Bazilikası 

Budapeşte'nin en büyük kilisesidir. 1001–1038 yılları arasında hükümdarlık yapmış ilk Macaristan Kralı Stephen'ın ismini taşımaktadır. 1851–1906 yılları arasında inşaa edilmiştir.

6. Macar Ulusal Müzesi

1802 yılında açılan, Neo-Klasik tarzda inşaa edilmiş müze sadece Macaristan sınırları ile kalmayan geniş bir tarih, sanat ve arkeoloji koleksiyonu içermektedir. İçeride özellikle bazı padişah ve sadrazamların tablolarına ve bir Uşak halısına rastladığımı belirteyim. Orta çağ sergisine de ayrıca hayran kaldım buranın.

7. Kahramanlar Meydanı 

Merkezden biraz uzak olmasına rağmen gidilip görülmesi gereken yerlerden biri burası. Macarların Yedi Şefi ve diğer önemli Macar ulusal liderlerinin heykellerinin bulunduğu meydan Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Saray'ının da yanındadır. Ben gittiğimde kapalılardı fakat vaktiniz olursa oralara da uğranmalı!

8. Vajdahunyad Kalesi

Kahramanlar Meydanı'nın hemen yanındaki parkın içinde bulunan bu kale, filmlerden fırlamış gibi duruyor gerçekten. 1896 yılında yapılan bu kale, aslı Romanya'nın Hunedoara kentinde olan Corvin Kale'sinin bir kopyasıdır. Neden Romanya'daki bir kaleyi kopyalasınlar ki diyecek olursanız, Macaristan'ın bininci yılının kutlanması şerefine hazırlanan gösteriler için yapılmıştır.

Romanesk, Gotik, Rönesans ve Barok izler taşıyan kale ilk başta tahtadan yapıldıysa da büyük ilgi gördüğü için sonraki yıllarda taştan tekrar inşaa edilmiştir. Kalenin çevresinde pek çok büst ve heykel yer almaktadır. 

Ayrıca bir kale kapısı da bulunur. Hemen yanında küçük bir kilise olduğunu da söylemiş olayım. Bahçesine girmek için içeri girmiştim fakat bahçenin kapalı olduğunu sonradan öğrendim. Gİrmeden önce sormalıymış :D

9. Dohány Sokağı Sinagogu

Sinagog 1854 ile 1859 yılları arasında Moor stiliyle inşaa edilmiş olup Avrupa'nın en büyük Sinagogudur. Dünyanın da 5. büyük sinagogu ünvanını taşımaktadır. 

10. Hamamlar

Şehrin pek çok yerinde tarihi hamamlar bulunmakta. Széchenyi termal hamamı, Gellért Hamamı, Rudaş Hamamı gibi gibi. Tatilinize keyif katabilecek bir ayrıntı olabilirler, eklemek isterim :D

Listenizde olabilecek diğer yerler:

  • Citadella: Macar dilinde ''Hisar'' anlamına gelen bu kelime ile ifade edilen yapı Gellért Tepesi'nin tepesinde bulunan tahkimat, savunma yerleşkesidir.
  • Gellért Tepesi Mağarası
  • Macar Doğa Tarihi Müzesi
  • Terör Evi Müzesi
  • Macaristan Devlet Opera Biması
Kaynakça ve Resimler

Kaynakça kısmında kaynağı belirtilmeyen tüm resimler tarafıma aittir, izinsiz kullanmayınız. Kullanmak istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar