Ne aramıştınız?
Tarihle, sanatla, mitolojiyle ve daha niceleri ile ilgilenen ve bunları paylaşmayı da bir o kadar seven bir tıp öğrencisinin sayfası.
Nitelikli
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Avrupa'nın Bittiği Noktada Bir Türk Bayrağı! Roca Burnu'ndaki Armanın Anlamı
Bugünki yazımızda arkadaşlarımın bana tavsiyesi üzerine kıta Avrupa'sının en batı noktasına gidiyoruz. Portekiz'e, biraz daha spesifik olmak gerekirse Roca Burnu'na! Atlantik okyanusuna uzanan dik yamaçları ve deniz feneri ile ünlü bu bölge Avrupa kıtasının karasal sınırlarının bittiği yer.
Hikaye şöyle başlıyor, arkadaşlarım Portekiz seyahetleri sırasında Roca Burnu'nu da ziyaret ediyorlar. Orada, bulundukları bölgenin Avrupa'nın en batı noktası olduğunu söyleyen bir anıt var. Anıtın üzerinde de bir amblem görüyorlar ve amblem üzerindeki yıldızlı hilaller dikkatlerini çekiyor. Kendi aralarında konuşurlarken yanlarından geçen bir başkası onlara şöyle diyor:
''Bu hilaller Türkiye'yi temsil ediyor. Avrupa'nın en doğusu, başlangıç noktası Türkiye toprakları. Bizim bulunduğumuz nokta da en batısı, karanın bittiği yer. Başlangıç noktasını temsilen o hillaler oradalar.''
Tabii arkadaşım da hikaye hoşuna gidince bana anlatıp sayfanda anlatabilirsin bir araştırsana diyince ben de kolları sıvadım ve maalesef, hikayenin yanlış olduğunu öğrendim.
Roca Burnu, Portekiz'in Lizbon bölgesine bağlı bir yerde. Sintra belediyesi sınırlarında. Sintra belediyesi de sarayları ve doğası ile çok turistik bir yer bu arada söylemeden geçmeyeyim. Özellikle Pena Sarayı ve Quinta da Regaleira, peri masalından fırlamış gibi. Bir hayli geriye giden bir tarihi var bölgenin. Romalılar, Endülüs, Reconquista... Ama biz konumuza dönelim. Arkadaşlarımın anıtta gördükleri amblem, Sintra belediyesinin armasıydı.
İşin aslında gelirsek, bu hilaller arkadaşlarıma anlatıldığı gibi Türkiye'yi temsil etmiyorlar. Kökenleri Mağripler. Sintra armasında yer alan hilaller ve yıldızlar bu toprakların bir zamanlar Müslümanlar tarafından yönetildiğini, sonrasında ele geçirildiğini sembolize ediyor. Yani hilaller, tarihsel olarak Mağriplerin yani Endülüs İslam medeniyetinin buradaki varlığını temsilen armadalar.
20. yüzyılda, Portekiz Cumhuriyeti ilan edildikten sonra belediye meclisi ünlü heraldist Afonso de Dornelas'ı, Sintra belediyes armasını ve bayrağını yeniden tasarlamak için görevlendiriyor. Ve bu çalışmada eski rejimlerin sembol ve renklerinin kullanılmamasını istiyor. Dornelas'ın incelemelerini kaynakça kısmından da görebilirsiniz ki Mağriplerin kullandığı, yıldızlarla kaplı hillallerin Sintra'nın bizlerden önceki sahipleri olan medeniyeti gösterdiğini söylüyor. Arma'da kalenin ortasında görülen 5 mavi kalkan da, bu toprakların kendileri tarafından fethedildiğini belirtiyor.
Bulduğum bir başka sitede kentin 17. yüzyıldan kalma bir başka armasına rastladım. Bu armada da dikkatimi çeken şey kule sayısının artması, kulelerin tepelerine de hilalleler yerleştirilmesi oldu mesela. Aynı şekilde 18. yüzyıldan kalma bir başka belgede kalelerdeki hilaller kaldırılmışken resmin geneline hakim bir hilal tasviri gökyüzünde duruyor. Dornelas da aynı şekilde kentin eski sahiplerinin armada temsil edilmesi gerektiğini düşünüyor.
Tabii arma bilimi çok daha derin ve okumak için donanımlı gözler istiyor. Ben böyle bir şeye cesaret edemesem dahi, incelemesini kaynakça kısmına bırakacağım. Bu sembolleri çözümlemek uzmanlık istese de, öğrenebileceğimiz birkaç şey olduğunu düşünüyorum.
Kaynakça
- Sevgili arkadaşlarım E ve A.
- https://cm-sintra.pt/index.php?option=com_content&Itemid=291&catid=33&id=42&view=article
- https://portugalvirtual.pt/_tourism/costadelisboa/sintra/brasaop.html
- https://www.miguelboim.com/armas-de-sintra-brasao-de-sintra
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cabo_da_Roca
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sintra
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Rendici%C3%B3n_de_Granada_-_Pradilla.jpg
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SNT.png
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_civilitzaci%C3%B3_del_califat_de_C%C3%B2rdova_en_temps_d%27Abd-al-Rahman_III.jpg
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Popüler Yayınlar
Güneş Tanrısı Helios'un Oğlu Phaethon ve Güneş Arabası
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
SPQR: Antik Roma Tarihi, Kitap İncelemesi
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder