Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Atina'da Ulaşım

Yunanistan gezisini, Balkanlardaki gezilerimi anlatacağım yazılar gibi ertelenmesin istediğimden bizzat Yunanistandayken yazmaya karar verdim, tarih araştırmalarını Türkiye'ye döndüğümde tamamlayarak yazmayı düşündüğümden bu yazı serisi tam bir gezi yazısı şeklinde ilerleyecek.

Ulaşımdan, gidilmesi gereken yerlerden ve gitmeden önce size yardımcı olabilecek şeylerden, bilmeniz gerekenlerden bahsetmeyi düşünüyorum. Bu yazımız ULAŞIM ile ilgili olacak. Diğer yazıların linklerine de müsait olduklarında buradan ulaşabilirsiniz:

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Giriş Ücretleri

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Genel İzlenimim


İstanbul-Atina

İstanbul-Atina uçuşu yaklaşık 1 saat sürüyor ve Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı'na iniyorsunuz. Buradan şehir merkezine otobüs veya metro ile gidebilirsiniz. Sanıyorum X95 otobüs hattı şehir merkezine gidiyor, metro kısmını da haritalardan görebilirsiniz.


Atina

Atina kesinlikle yürünebilir bir şehir. ''Akropolis metro istasyonu''na 2-3 metro durağı yakınlarda kalıyorsanız şahsi fikrim metro kartı almanıza gerek olmadığı yönünde. Ve bunun tek sebebi de yakınlık değil, ileride değineceğim.

Atina'da Ulaşım

Atina ulaşımını özetlemek gerekirse otobüsler, 3 tane metro hattı ve 2 tane travmay hattı var. Otobüsleri karıştırırım diyerek araştırmayı dahi gerekli görmedim, deniz kenarına gitmek isterseniz metro veya travmay kullanırsınız o yüzden limana gitmeyi düşünmüyorsanız travmayı da özellikle araştırmanıza gerek yok bence. (AKlınızdaki plana göre araştırma yapmak lazım, havalimanından şehre geçecekseniz; metro hattına bir göz atmanızı öneririm mesela.) Bu konularda ve metro hakkında detaylı bir anlatım için blog yazısı sonuna bir video linki ekleyeceğim. İngilizce bir anlatım videosu, bence çok başarılı. 


Atina'da Metro

Gelelim metroya, havalimanında ineceğinizi tahmin ediyorum; hava limanından çıkınca tabelaları takip ederek metro istasyonuna gidebilirsiniz. Burada karşınıza birkaç seçenek çıkacak;

5 gün boyunca şehir içi ücretsiz, havaalanı git gelini kapsamayan seçenek: 8 euro

3 günlük turist seçeneği (havaalanı git - gelini kapsayan, 3 günlük şehir içi ücretsiz gezim): 20 euro

Sadece havaalanı git gelini kapsayan seçenek: 16 euro

Normalde havaalanı tek yön bilet 9 euro, şehir içinde de yetişkin biniş 1.90 euro. Bu bilgiler ışığında kendinize uygun yöntemi seçebilirsiniz. 

Metro istasyonuna geldiğiniz zaman tam merkezde 6-8 tane beyaz makine ver, isterseniz o makinenin dilini İngilizce'ye çevirerek kartlarınızı alabilirsiniz. Makinelerin bozuk para da alabildiğini hatırlatmayı gerekli görüyorum çünkü en azından benim şehrim için konuşayım, Ankara'da böyle bir sistem yok. Makineler ile uğraşmak istemezseniz de cuzi bir İngilizce bilgisi ile görevlilerden kart alabilirsiniz. 


Atina'da Neden Yürümeliyiz?

Ben Atina'nın yürünebilir bir şehir olduğunu kendim de geldim gördüm. Ögrenci belgemi ve hatta vesikalık resmimi dahi getirmiştim kişisel bir kart alırım diye fakat metroya binmeye gerek dahi olmadığını gördüm. (25 yaşını doldurmadıysanız indirimli fırsatlar var, gezilecek yerler yazımda bahsetmeyi uygun görmüştüm fakat burada ulaşım ayağına da değinmiş olayım:

Havalimanındayken veya şehir merkezindeki istasyonlarda, öğrenci kartınız ve pasaportunuz ile kişiselleştirmiş öğrenci kartı alabildiğinizi okudum her yerde. Şahsen gerekli görmediğim için yapmadım fakat kendilerine mail dahi attığımda bu cevabı aldığım için rahatlıkla paylaşabilirim bu bilgiyi. Fiyat için de, normal biniş 1.90 euro iken indirimli biniş 0.50 euro oluyor, bilginize.)


Ha şunu da söyleyeyim, ben M2 metrosu üzerinde Akropolis durağına 1 durak uzaklıkta kaldım. Bu mesafe yürüyerek 10-15 dk sürüyordu. Yani kalacağınız yerin konumunu, hangi istasyonlara ne kadar yakın olduğunu muhakkak bilin. 

Peki neden yürümeliyiz? Şehri gerçekten tanımak ve izlemek için. Sağlıklı olması, her yerin birbirine yakın olması ve bütçesi ayarlı bir tatilde iseniz de tasarruf sağlamasının yanında ŞEHRİ görmeniz için. 

Ben Akropolis durağına 1 durak mesafede kaldım. Bu mesafe içinde, Akropolis'e giderken sayamayacağım kadar kiliseye ve tarihi yapıya denk geldim. Nice güzel yemek mekanı, kafe, market, restoran da cabası. 


Şehirlerarası Ulaşım

Sözü kapatmadan önce birkaç şehir dışı bilgisi de vereyim, ben Atina'da gezdiğim için pek bilgim olmasa dahi Meteora, Delphi gibi güzel yerlere turlar düzenlenmekte. Araştırmama rağmen buralara giden otobüsler hakkında pek bilgi bulamadım ama şehirler arası yolculuklar KTEL denen otobüsler ile yapılıyor sanırım. Kendi araştırmanızda yardımcı olabilir. 

Araç kiralamak bir seçenek fakat Atina içinde gezecekseniz kesinlikle önermiyorum çünküüü yer yok. Evet gerçekten yer yok. Eski bir şehir ve sokaklar çok dar bu sebeple araç kiralanmasını öneremeyeceğim. Şehir dışına çıkıp yakınlardaki bölgeleri gezecekseniz yine düşünülebilir. Önceden bakmakta ve araştırmakta fayda var. Umarım bu yazı da sizin için faydalı olur, eksik gördüğünüz veya merak ettiğiniz bir şey varsa ekleme yapıp yorumlarda sorabilirsiniz. Elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım. İyi okumalar ve iyi gezmeleer.

Bahsettiğim Youtube kanalı

Bu kanalın Atina videoları

Kaynakça ve Resimler:

Kaynakçada olmayan fotoğraflar bana aittir, kullanmak istiyorsanız izin isteyiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar