Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Yunanistan gezisini, Balkanlardaki gezilerimi anlatacağım yazılar gibi ertelenmesin istediğimden bizzat Yunanistandayken yazmaya karar verdim, tarih araştırmalarını Türkiye'ye döndüğümde tamamlayarak yazmayı düşündüğümden bu yazı serisi tam bir gezi yazısı şeklinde ilerleyecek

Ulaşımdan, gidilmesi gereken yerlerden ve gitmeden önce size yardımcı olabilecek şeylerden, bilmeniz gerekenlerden bahsetmeyi düşünüyorum. Bu yazımız GEZİLECEK YERLER ile ilgili olacak. Tabii ben de gittiğim gezdiğim yerleri anlatacağım. Diğer yazıların linklerine de müsait olduklarında buradan ulaşabilirsiniz:

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Ulaşım

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Giriş Ücretleri

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Genel İzlenimim

Evet, Atina şehrini nasıl tanımlamam gerektiğini bilmiyorum aslında. Çok daha temiz, gürültünün ve kirliliğinin az olduğu, kalabalık bir nüfusa sahip olmayan ve bunu size hissettiren bir şehir. Ve tabii ki, nereye adımınızı atsanız altında tarih yatan bir kent. Yaklaşık 3000 yıldır üzerinde insanların yaşadığı bu kent, Avrupa topraklarının en eski yerleşimlerinden biri siz de takdir edersiniz ki. Ama merak etmeyin, çoğu yeri kaçırmadan gezebileceğinize eminim. Çünkü en gözde ve korunaklı merkezler bu şehirde birbirine çok yakın ve çok göz önündeler. 

Listeye başlamadan önce belirtmek isterim ki bu yerlere giriş ücretleri ayrı bir yazının konusu olacak zira listeyi bozmak istemiyorum her birinde farklı şeyler yazarak. Listenin sıralı olmadığını ve tüm Yunanistan'ı kapsamadığını da belirteyim. Sıralı olmaması sizi korkutmasın, altlarında hafifçe tarihlerinden, sizi nelerin beklediğinden ve şahsi fikirlerimden bahsedeceğim. Sıralamanızda yardımcı olacağını düşünüyorum. 

Nedir bu Acropolis ve Agoralar?

Acropolis, kent içindeki yüksek kayalık üzerine kurulmuş hisarı tarif etmektedir. Yani, birazdan listemizde de yer alacak bazı yapılar bu Acropolis denen bölgenin içerisinde yer almaktadır. O yapıların ismi değil, kayanın üzerindeki bölgenin ismidir. Atina Akropolisi olarak da geçer. 


Gelelim Agora kelimesine, daha iyi anlatamayacağımı düşündüğümden direkt Wikipedia tanımını alıyorum: Agora, antik Yunan kentlerinde, şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı halka ait geniş açık alan olup, Helenistik dönemde şekillenip Roma İmparatorluğu’nda ortaya çıkan forumların öncülüdür.

Yani en tepede gördüğünüz tapınak gibi tek bir yapının, binanın ismi değildir. Antik Agora, Roma Agorası, Acropolis birer bölge isimleridir ve içlerinde farklı farklı yapılar bulunur. Bu yapılardan da ayrı ayrı bahsedeceğim.

1. Partheon (Acropolis)

Tabii ki listenin başında en gözde yapı var, Partenon. Burası yukarıda da bahsettiğimiz Akropolis üzerinde yer alan belki de en gözde yapıdır. Tanrıça Athena adına yapılmış bu tapınak milattan önce 5. yüzyılda inşa edilmiştir. Persler bölgeyi istile ederken burada bulunan Athena tapınağını yıkmış, bu yapı onun yerine inşa edilmişti. Tarih boyunca hazine, cami, cephanelik ve kilise olarak kullanılmış; özellikle savaş dönemlerinde ciddi hasar görmüştür. Atina'yı ziyaret ediyorsanız kaçırmamanız gereken bir yer olduğunu söylemeye sanıyorum ki gerek yok. 


2. Herodes Attikus Odeonu (Acropolis)

Bu antik Roma tiyatro alanı milattan sonra 161, senator Herodes Atticus tarafından eşi Aspasia Annia Regilla hatırasına yaptırılmıştı. Taştan yapılmış üç katlı bir ön duvarı ve tahtadan bir çatısı olan tiyatro günümüzde de festivallere ve etkinliklere sahne olmaktadır.


3. Erechtheion (Acropolis)

Erechtheion da yine Acropolis'te yer alır ve özellikle de önündeki ''The Porch of the Maidens'', ''Bakirelerin Sundurması'' ismiyle anılan heykeller ile bilinir. Belirtmekte fayda var ki heykellerin asılları, Acropolis Müze'sinde sergilenmektedir. Alanda gördükleriniz replikalar olacaktır. 



4. Dionisos Tiyatrosu (Acropolis)

Bu tiyatro, Acropolis'in güney kısmında yer almaktadır. Milattan önce altıncı yüz yıla kadar izi sürülebilen bu salon, Bizans döneminde unutulmuş ve topraklar altında kalmıştır.Tarihi değerini tek bir anekdot ile anlatmak isterim ki: Plutarkhos'un anlatılarına göre MÖ 468 senesinde Sofokles ve Aeschylus arasındaki çekişme o kadar büyük bir yaygaraya sebep olmuştu ki Kimon, güvenliği sağlamak adına generallerini tiyatroya çıkartmak zorunda kalmıştı.

5. Athena Nike Tapınağı (Acropolis)

Tanrıça Athena ve Nike adına milattan önce 420 yılında inşa edilmişti. Acropolis üzerinde, Antik mimarinin 3 tipi arasından İyonik düzene göre inşaa edilmiş ilk tapınak budur. 


6. Acropolis Müzesi

Acropolis çevresindeki geniş yolu takip ederek gelebileceğiniz bu müze, Acropolis bölgesinden çıkartılan arkelolojik buluşların sergilendiği yerdir. Erechtheion'da replikalarına denk geldiğiniz heykellerin asıllarını bu müzede görebilirsiniz. Fakat müzeler sıralamasında kesinlikle Ulusal Arkeoloji Müzesi'nin altına koyardım.

7. Ulusal Arkeoloji Müzesi 

Bu müze, birbirlerine yakın olan diğer tarihi yerlerden biraz daha uzakta kalmasına rağmen bence kesinlikle gidip görülmesi gereken bir yer. İçinde sayısız eser barındırsa dahi birkaç tanesi özellikle görülmeli: Artemision Jokeyi, Agamemnon'un Maskesi, Artemision Bronze, Asklepios'un heykeli, Afrodit, Pan ve Eros kompleksi, Antikythera mekanizması, Siraküza Afroditi ve nicesi... Gezilecek bir müze varsa, kesinlikle ilk sırada bu olmalı.








8. Hephaistos Tapınağı (Antik Agora)

Belki de Atina Acropolisi ziyaretinden sonra uğranması gereken ikinci yer burası olmalı zira karşınızda Antik Çağ'ın en iyi korunmuş tağınağı duruyor. Tabii bu sıfatı ben internette bir yerde okudum yani güvenilirliği tartışmalı fakat şu bir gerçek ki gerçekten iyi korunmuş bir yapı burası. Kendilerin Antik Agora içerisinde yer alıyor ve gerçekten büyüleyici. 


9. Attalos Stoası (Antik Agora)

Yine Antik Agora içerisinde yer alan ve içinde bir de müzesi bulunan bir yapı. Özellikle belirtmek isterim ki sayfaya da ismini verdiğimi ''Herodot'' un tasvirini gördüğüm tek yer burası oldu. Belki de benim gözümden kaçmıştır ama belirtmek isterim. 1900'lü yıllarda restore edildiği için pek tarihi bir havası olmasa da müze olarak görülebilir. 


10. Antik Agora

Tekrar etmekte fayda var ki burası bir yerin adı, tek bir yapının değil. Listeye bölge olarak alma sebebimse Hephaistos Tapınağı ve Attalos Stoası haricinde özellikle ismi yazılacak bir yer içermese de tüm alan yüzlerce yapı içerdiğinden tekrar belirtme ihtiyacı hissettim. 


11. Rüzgar Kulesi (Roma Agorası)

Bu yapı Roma Agorası içinde yer alıyor ve tam tarihini bilemiyoruz. Klasik antik çağdan günümüze kalan tek saat kulesi özelliğini taşıyor. Üzerindeki güneş saatleri, içindeki su saati ve çatısında - günümüze ulaşamamış -  rüzgar gülü ile gerçekten ihtişamlı ve ''işe yarayan'' bir yapı. Astronomi saati olarak işlev görebileceği de söyleniyor. Üzerinde 8 rüzgar tanrısının kabartmasını taşıyor ve ismini de buradan alıyor bu kule.


12. Roma Agorası

Atina Agorası için de söylediğim gibi Roma Agorası da ismini koyamasak dahi pek çok tarihi yer içeriyor. Fakat dürüst olmak gerekirse, Rüzgar kulesi de dışarıdan bir hayli güzel görülebildiği için; eğer vakte sıkışıksanız Rüzgar Kulesi'nin kesinlikle görülmesi gerektiğini düşünüyor, Roma Agorası'nın ise içine girmeyi tam bir mecburiyet görmüyorum.


13. Hadrianus Kütüphanesi

Milattan sonra 132 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan bu kütüphanenmin ne yazık ki günümüze sadece, Batı duvarının bir kısmı ulaşmıştır. Dışarıdan da gayet iyi gözüktüğünü söylüyor, diğer yapıya geçiyorum:


14. Atina Nümismatik Müzesi

Burası alanında, dünyanın en zengin koleksiyonlarından birine sahip bir müze. Numismatik, eski para birimi müzesi diyebiliriz. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar kullanılmış para birimlerinden bunların dağılımlarına, miktarlarından yıl ve yıl değişimlerine her şeyi görebileceğiniz bir yer. Bence özellikle ilgililerin gitmesi gereken, normalin üstünde bir ilginiz yoksa sizi sıkabilecek bir yer. 


15. Atina Metropolitan Katedrali

Atina Başpiskoposluğunun kilisesidir ve içerisine girmek mümkündür. Yapımı 1862'de tamamlanan kilise şehrin merkezinde yer alıyor; meydanlarda yapacağınız ufak bir gezi ile kendisine rastgeleceğinize eminim. 



16. Monastiraki Meydanı

Burası şehrin birkaç büyük meydanından bir tanesi. Bir tarafında Hadrian Kütüphanesi, diğer tarafında Tsisdarakis camii (ki Yunanlılar tarafından alınması ile minaresi yıkılmıştır.), bir diğer tarafında Pantanassa kilisesi yer almaktadır. Metro istasyonu direkt meydana açılmakta; ''bit pazarı'' olarak tanımlayabileceğimiz birçok sağlı sollu dükkan da buralarda yer almaktadır. 



17. Panathinaiko Stadyumu

Antik görünüme rağmen modern izler taşımasına aldanmayın; aslında bu stad antik çağlarda da sergilenen oyunlara ev sahipliği yapmıştı. yüzlerce yıl önce tahtadan seyirci tribünler mermerler ile donatılmış ve kapasitesi 50.000 kişiye kadar yükseltilmişti. 1800'lü yıllarda tekrar tekrar yenilenen ve oyunlara sahne olan stad Olimpiyat Oyunları'nın ilki olan 1896 Yaz Olimpiyatları'nda kullanıldı.


18. Philopappos Anıtı (Mouseion Tepesi)

65-116 yılları arasında yaşamış Commagane Kralı Philopappos adına inşaa ettirilmiş Acropolis'in hemen yanında yer alan Mouseion Tepesi'nde bu anıtı görebilirsiniz.

19. Mouseion Tepesi

Tepe diyorum ben tabii ama burası aslında bir arkeoloji sahası ve gerçekten zengin olduğu için listeye eklemek istedim. İçerisinde neler olduğunu sizlere fotoğraflar ile anlatsam çok daha iyi olacak bence:


20. Zappion

Sergi ve etkinlikler için kullanılan modern bir yer, yolunuz üstündeyse önünde durup birkaç fotoğraf çekinebilirsiniz bence. 


21. Ulusal Bahçe

Bu bahçe çoğu turist için ''kesinlikle gidilmesi gereken'' bir yer sanılıyormuş duyduğuma göre, fakat normal bir bahçeden pek de farkı olduğunu söyleyemem. İçinde birkaç heykele ve güzel doğal sahneye tanık olabilecekseniz de ''kaçırılmayacak'' bir yer değil.


22. Meçhul Asker Anıtı

Burası Atina parlamento binası önünde yer alan ve saat başı gerçekleşen asker nöbet değişimi ile bir hayli turisti kendisine çeken bir yer. Syntagma meydanında yer alıyor, metrodan çıktığınızda görebilirsiniz. Kaçırılmayacaklar listeme sanıyorum eklemezdim.

23. Lycabettus Tepesi

Burası Atina'nın en yüksek tpesi olma özelliğini taşıyor. Muhteşem bir manzarası var fakat aynı manzarayı Acropolis'ten veyahut Mouseion Tepesi'nden de görebileceğinizi belirtmek isterim. Yine de güzel bir nokta. 


24.'ler Aziz Dionysius Areopagite Katedrali, Atina Akademisi ve Yunanistan Millî Kütüphanesi

Bu yapıları listede tek bir sıralamaya diziyorum zira yan yanalar, birini görüp de diğerlerini kaçırmayınız veya ''yandaki binalar da neymiş'' diye sormayınız diye böyle yaptım. Özellikle Arkeoloji Müzesi'ne gidecek kişiler için Omonia meydanına yürürken önlerinden geçmeleri olası olacağından onlara söylemek isterim. 



25. Olimposlu Zeus Tapınağı

Burası milattan önce 6. yüzyılda inşaası başlanmışsa da 2. yüzyılda tamamlanmış bir tapınaktı. Yapıldıktan yaklaşık 150 yıl sonra bir barbar istilası sonucunda yıkılmıştı ve günümüze de ne yazık ki eksik bir şekilde gelebildi. Yaklaşık 10-15 sütun günümüze kadar gelebilmiş, kalan malzemeler tahminen çevredeki inşaatlarda kullanılmıştır. Dışarıdan da güzel göründüğünü belirteyim. 

Şehirde bu listeye yazmakla bitmeyecek sayıda tarihi yer olduğunu sizlere tekrar hatırlatmak isterim. Ulaşım bölümünde de bahsettiğim gibi ben şehrin yürüyerek gezilmesi gerektiğini ve sokaklarda hiç ummadığınız yapılarla karşılacağınızı öne sürüyorum. İsmini dahi bilmediğim fakat gezerken denk geldiğim pek çok yapıyı da görmeniz için buraya, yazının en sonuna ekleyeceğim.

Araştırmalarımı yaparken denk geldiğim birkaç değişik müzeyi de buraya ekliyorum, ilgi alanlarınız ve kendi planlarınız doğrultusunda belki ziyaret edeceğiniz yerlere eklersiniz:

  • Kotsanas Antik Yunan Teknoloji Müzesi
  • Kiklad Sanat Müzesi
  • Benaki Yunan Kültür Müzesi
  • Bizans ve Hristiyanlık Müzesi
  • Savaş Müzesi
  • Atina Çağdaş Sanatlar Müzesi 
  • Herakleidon Müzesi
  • Ulusal Tarih Müzesi

Müzeler ile ilgili daha fazlasını bulabileceğiniz bir site

Eksik gördüğünüz veya eklemek istediğiniz bir şey olursa veya soru sormak isterseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. İyi okumalar, iyi gezmeleer.









Kaynakça ve Resimler:

Kaynakçada olmayan fotoğraflar bana aittir, kullanmak istiyorsanız izin isteyiniz.

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Temple_Of_Olympian_Zeus_-_Olympieion_(retouched).jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mount_Lycabettus.jpg
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:National_Garden_of_Athens#/media/File:20140410_60_Athens_National_Gardens_(13824726745).jpg

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athen_mit_Philopapposdenkmal_-_panoramio.jpg 

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athen_Akropolis_(18512008726).jpg


Yorumlar

Popüler Yayınlar