Ana içeriğe atla

Nitelikli

Tarihte Garip Olaylar, Kitap İncelemesi

Yine bir kitap incelemesinden merhabalar, stajların yoğun olduğu dönemlerde tarih veya diğer konular ile ilgili yazılar yazmakta, daha doğrusu bu yazılar için araştırmalar yapmakta zorlansam dahi günde bir sayfa dahi olsa kitap okumaya çalışıyorum. Bu sebeple şu sıralar kitap inceleme yazılar, diğerlerinden daha sık geliyor olabilir :D Bugünkü kitabımız Max Kemmerich'in Tarihte Garip Olaylar kitabı.  Bu kitap sanıyorum yeni baskılarda, farklı isimler ile de basıldı; benimki bir sahafta bulup aldığım 1968 baskısı olduğu için onun üstündeki ismi yazmak istedim. Her zamanki gibi önce yazardan, sonra kitaptan ve en son da kendi yorumumdan-görüşümden bahsedeceğim. Max Kemmerich 1876-1932 tarihleri arasında yaşamış Alman bir filozof, sanat tarihçisi, öğretmen ve yazardı. Hukuk okuyan ve askeri okullarda eğitim gören Max, Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi görmüş; doktora ünvanı almıştı.  Gelelim kitabımıza, isminden de anlaşılabileceği gibi kitap bir

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Giriş Ücretleri

Yunanistan gezisini, Balkanlardaki gezilerimi anlatacağım yazılar gibi ertelenmesin istediğimden bizzat Yunanistandayken yazmaya karar verdim, tarih araştırmalarını Türkiye'ye döndüğümde tamamlayarak yazmayı düşündüğümden bu yazı serisi tam bir gezi yazısı şeklinde ilerleyecek.

Ulaşımdan, gidilmesi gereken yerlerden ve gitmeden önce size yardımcı olabilecek şeylerden, bilmeniz gerekenlerden bahsetmeyi düşünüyorum. Bu yazımız GİRİŞ ÜCRETLERİ ile ilgili olacak  *Lütfen bilgilerin zaman içinde değişebileceklerini unutmayın.* Diğer yazıların linklerine de müsait olduklarında buradan ulaşabilirsiniz:

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Ulaşım

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Atina, Yunanistan Gezi Rehberi: Genel İzlenimim


Fiyatlara geçmeden önce tüm girişlerin ücretsiz olduğu günlerden bahsedeyim:

  • 6 Mart (Melina Mercouri'nin Hatıra Günü)
  • 18 Nisan (Uluslararası Anıt Günü)
  • 18 Mayıs (Uluslararası Müze Günü)
  • Eylül ayının son hafta sonu (Avrupa Kültürel Miras Günleri)
  • 28 Ekim
  • Her yıl 1 Kasım'dan 31 Mart'a kadar her ayın ilk Pazar günü
Ziyaretleriniz sırasında dikkat edeceğiniz ve giriş ücretini değiştirecek birkaç nokta var, bunları başlık başlık incelemeye çalıştım:

Mevsim:

Atina'ya hangi sezonda gittiğiniz çok önemli zira 01 Kasım - 31 Mart tarihleri arasında yapacağınız bir ziyarette, Gezilecek Yerler listemde paylaştığım pek çok yere; 01 Nisan - 31 Ekim arasında yapacağınız ziyaretlerde yapacağınız ödemeninin yarısını ödeyeceksiniz. Tabii bu hali hazırda ''erişkin'' yani 25 yaş üstü sayılanlar için geçerli. Yaş bölümünde de bahsedeceğim.

Örnek vermek gerekirse: Akropolis'in yaz sezonundaki ücreti (25 yaşından büyük) kişi başı 20 Euro, fakat kış sezonunda giderseniz bu ücret 10 Euro oluyor. 

Yaş:

5 yaşından küçük kimseler (AB vatandaşı olsun olmasın) ücretsiz giriş yapabiliyorlar. Eğer AB vatandaşlığınız varsa 25 yaşına kadar aynı şekilde ÜCRETSİZ giriş yapabiliyorsunuz fakat AB-dışı kimseler için işler biraz daha değişiyor:

Akropolis için konuşacak olrusak 25 yaşından büyükseniz ve AB-dışı vatandaşsanız ödeyeceğiniz ücret yazın 20 Euro, kışın 10 Euro oluyor. 

25 yaşından küçük AB-dışı vatandaşsanız, yazın da kışın da 10 Euro ödüyorsunuz. Yani ''25 yaşından küçük'' kimseler indirimli giriş sağlayabiliyorlar yaz sezonunda. 25 yaş mevzusunda yanınızda kimlik, pasaport veya okul kartı taşımanızı öneririm. 

Mevsim ve Yaş Özet: 5-25 yaş arasında iseniz yaz-kış indirimli fiyat, 25 yaşından büyükseniz kışın indirimli-yazın tam fiyat ödüyorsunuz anladığım kadarıyla.

Kombo Bilet

Atina'da gezilecek görülecek belli yerleri bir paket halinde, tek bir giriş bileti içine koymuşlar. Bu bileti araştırdım ve ilk söylemem gereken şey: Gideceğiniz sezona göre alın!

Kombo bilet, 30 Euro gibi bir fiyata sahip ve 5 günlük bir kullanımı var. İçerisinde:

  • Akropolis ve çevresi,
  • Antik Agora,
  • Hadrian Kütüphanesi,
  • Kerameikos,
  • Aristoteles Okulu,
  • Olympieion ve
  • Roma Agorası 

bulunuyor. Bunlardan bazılarını ''Gezilecek Yerler'' yazımda yazmıştım dilerseniz bakabilirsiniz.

Tek tek fiyatlarına bakacak olursanız, 30 Euro'luk bir bilet ile hepsini gezebilmek yaz sezonunda mantıklı oluyor. Yaz mevsiminde hepsine tek tek girmeye kalksanız sadece Akropolis'e 20 - Antik Agora'ya 10 vermeniz gerekecek. Diğerlerini saymıyorum bile.

Ama gelelim kış sezonuna, fiyatların yarı yarıya düşeceğini hesaplarsanız hepsine tek tek girerseniz ödeyeceğiniz fiyat iki aşağı üç yukarı kombo bilet ile aynı fiyata geliyor. Yani karar size kalmış. 

Şunu belirteyim, Arkeoloji ve Akropolis Müzeleri bu biletin içinde değil gördüğünüz gibi. 

Giriş Ücretleri

Bu ücretleri ''1 tam bilet'' fiyatı ile yazacağım. Yukarıda bahsettiğim için indirimli, yaz-kış hesabını sizlerin yapabileceğine inanıyorum. Tüm hesapları tek tek yazıp kafa karıştırmak istemedim. Bir de şunu göz önünde bulundurun ki bu bilgiler zamanla değişebilmekte, seyahetiniz vaktinde güncelliklerini araştırmanızı öneriyorum.

  • Akropolis: 20 Euro
  • Akropolis Müzesi, 10 Euro
  • Ulusal Arkeololoji Müzesi, 12 Euro
  • Antik Agora: 10 Euro
  • Roma Agorası: 10 Euro
  • Hadrian Kütüphanesi: 6 Euro
  • Olympieion, 8 Euro
  • Keramikos, 8 Euro
  • Aristoteles Okulu, 4 Euro
  • Numismatic Müzesi, 6 Euro

Kendiniz de internette '' -gitmek istediğiniz yer- entrence fee'' yazarak ücretlere bakabilir, güncelliklerini kontrol edebilirsiniz. 

Eksik gördüğünüz veya eklemek istediğiniz bir şey olursa veya soru sormak isterseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. İyi okumalar, iyi gezmeleer. 


Kaynakça ve Resimler:

Kaynakçada olmayan fotoğraflar bana aittir, kullanmak istiyorsanız izin isteyiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar